Minulosť na tanieri. O jedle a pití v dobe bronzovej a železnej.

21. 5. 2019


Archeologické doklady o jedle a pití sú málo výrazné a na ich preskúmanie sú potrebné špecializované metódy, preto boli donedávna mimo väčšej pozornosti bádateľov. Život ľudí v minulosti však nepozostával len z pokladov z bronzu či z drahých kovov, zo zbraní, zo stavania mohutných opevnení, uctievania božstiev či prípravy veľkolepých pohrebov. Najviac sa zameriaval na veci okolo potravy, najmä na jej produkciu, ale aj prípravu a konzumáciu.

Autorky prednášky, naše kolegyne spoluorganizátorky Archeologickej kaviarne, Mgr. Petra Kmeťová, PhD. (Pamiatkový úrad SR) a Mgr. Katarína Hladíková, PhD. (Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave) sa pokúsia odpovedať na viacero otázok spojených s jedlom a pitím v období konca 2. a v 1. tisícročí pred Kr., kedy na našom území ešte neexistovali písomné záznamy:

Čo vieme o jedle v minulosti? Dochová sa jedlo a informácie o spôsoboch jeho prípravy v archeologických nálezoch? Ako vieme zrekonštruovať potraviny a stravu ľudí z archeologických dokladov? Aké potraviny ľudia jedli, varili, čo pestovali, chovali a lovili? Aké boli ich preferencie? Poznali aj nejaké lahôdky? Slúžilo jedlo a pitie len na zahnanie hladu a smädu alebo malo aj iný význam? A aký význam malo spoločenské pitie alkoholických nápojov? Prečo boli hroby vybavené množstvom jedál a nápojov? Ocenili to vôbec nebožtíci?

Pozývame na poslednú prednášku v rámci jarného cyklu Archeologickej kaviarne v utorok 21.5. o 16:30 na známom mieste Objavovne SNM – Prírodovedného múzea na 3. poschodí. Vstupné je dobrovoľné, ale pár eurám sa potešíme (šetríme na kúpu plátna v nových priestoroch).