Tá pravá šálka kávy

od 26. 9. 2009 do 30. 3. 2010

Výstava Tá pravá šálka kávy má ambíciu priblížiť nielen historické fakty súvisiace s kultúrnymi dejinami kávy, ale aj kávu ako botanický druh a obchodnú komoditu. Obsahuje viac ako 50 panelov s množstvom fotografií, schém a máp a takmer 600 exponátov nielen zo Slovenského národného múzea, ale aj ostatných slovenských múzeí. Pozoruhodné sú aj kávové súpravy a solitéry, z ktorých pili kávu mnohé významné osobnosti slovenského kultúrneho života. Návštevník sa na výstave dozvie, čo všetko predchádzalo i predchádza tomu, kým káva zavonia v kaviarni či v domácnosti. Nechýbajú ani zaujímavosti zo sveta kávy, recepty a rady pre domácich pestovateľov. Súčasnosť kávy predstavujú aj internetové kaviarne, a tak sa výstava nekončí ničím iným ako jednou z nich.

Na svete rastie asi 15 miliárd stromov kávovníka. Ročne sa z nich vyzbiera asi 90 miliónov vriec kávy. Ročná úroda jedného stromu predstavuje asi pol kilogramu praženej kávy. Káva je nielen druhým najčastejšie konzumovaným nápojom na svete, ale aj súčasťou nášho života, veď 60 % Európanov začína svoj deň práve šálkou kávy.

Kávovník bol objavený pred viac ako tisíc rokmi na území dnešnej Etiópie a Arabského polostrova, kde bolo jeho tajomstvo dlho ukrývané. Návštevník výstavy môže sledovať cestu Holanďanov (okolo roku 1600), ktorí priniesli kávovník na Cejlón, odkiaľ ďalej putoval do Indie a na Jávu. O sto rokov neskôr sa dostal do Amsterdamu a ďalších skleníkov v Európe. V roku 1723 sa dramatickým spôsobom dostal na Martinik, čím bol položený základ pestovania kávy vo francúzskych kolóniách a neskôr aj v južnej a strednej Amerike.

Nemenej dramatická bola aj cesta kávy ako nápoja do Európy. Prvým oporným bodom konzumácie kávy v kresťanskej Európe boli Benátky. Kávu, spočiatku predávanú v lekárňach ako účinný a drahý liek, tu poznali už v roku 1615, no prvú kaviareň otvorili až o 30 rokov neskôr. Na územie Slovenska sa dostala káva pravdepodobne z Viedne, kde bola prvá kaviareň otvorená v roku 1683. Zaujímavá je informácia, že v roku 1752 sa prešporskí prevádzkovatelia kaviarní neúspešne snažili založiť svoj vlastný cech.