Jedlo, nápoje, sny… / Étel, ital, álom…

od 20. 2. 2019

Jedlo, nápoje, sny… / Étel, ital, álom…


Nová expozícia Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, Jedlo, sny, nápoje... Všedné dni a sviatky zo života ľudu, prezentuje ľudovú kultúru Maďarov žijúcich na Slovensku prostredníctvom významných hmotných a duchovných pamiatok z oblastí tradičného hospodárstva, domácich remesiel, domácich prác, bytovej kultúry, odievania, ľudového umenia a zvykoslovia z obdobia od polovice 19. storočia po súčasnosť. Témy sú znázornené prostredníctvom múzejných zbierkových predmetov, ktoré sú doplnené s fotografiami Lászlóa Alberta Aranya a Júliusa Lipcseyho zo 40. a 50. rokov 20. storočia.

Expozíciu podporili: Ministerstvo kultúry SR, Fond na podporu kultúry národnostných menšín 

Expozícia v médiách:
Rádio Regina: Jedlo, nápoje, sny
________________________________________________________________

  Étel, ital, álom... Mindennapok és ünnepek a nép életéből / Állandó néprajzi kiállítás

Az ember szerepe a tájban, az életvitelének eszközei és az általa megteremtett hagyományok évszázadokon keresztül alakították ki a népi kultúra jellemvonásait. A Szlovákiában élő magyarok nagy többségének életmódja a vidékhez szervesen kapcsolódik. A népi kultúrájukat bemutató kiállítás a gazdálkodási módok, a háziipar, a lakáskultúra, a házi munkák, az öltözködés, a népművészet és a szokásvilág eszköztárának nevezetes tárgyi és szellemi emlékeiből válogat a 19. század közepétől napjainkig. A témákat múzeumi tárgyak jelenítik meg, amelyeket Arany Adalbert László és Lipcsey Gyula az 1940-es és 1950-es években készült fotói egészítenek ki.

Az állandó tárlatot anyagilag támogatta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma és a Kisebbségi Kulturális Alap 2018. 

Expozícia potrvá ešte
prebieha

Informácie k ďalšej návšteve múzea

Otváracie hodiny
Vstupné
Informácie pre návštevníkov
Program
Kontakt